Experienţă pompe de căldură OCHSNER

De la prima instalare

De la instalarea primei pompe de caldura pilot la Fundatia Romano-Germana din Timisoara in anul 2001, serviciul nostru tehnic a adunat o vasta experienta in proiectarea, montarea si intretinerea pompelor de caldura montate in domeniul rezidential: case familiale, vile, pensiuni, in domeniul industrial: hale de productie, ateliere, depozite , ferme pentru acvacultura, cladiri publice: scoli si biserici. Fiecare lucrare in parte a prezentat particularitati, a solicitat solutii in parte uzuale, parte speciale, in functie de situatia la fata locului. Cea mai mare atentie a fost acordata sursei de caldura, care reprezinta esenta si totodata reusita unui sistem cu pompa de caldura. Apecierea corecta si obiectiva a situatiei in teren este punctul de plecare, startul in dezvoltarea proiectului, care trebuie apoi transpus in realitate si care urmeaza sa functioneze ca un tot unitar, ca un organism. Cea mai mare parte a pompelor de caldura montate de societatea noastra impreuna cu partenerii, cca. 75%, o reprezinta cele cu sursa de caldura apa freatica, pe care o gasim, la calitatea impusa de producator si la temperatura necesara pentru vaporizarea agentului frigorific in mai toate regiunile tarii in cantitate suficienta pentru functionarea chiar si unei pompe de caldura industriale de peste 100 kW/unitate. Acolo unde nu a fost posibila captarea dintr-un singur foraj a debitului necesar, au fost executate mai multe foraje pentru o singura pompa de caldura sau au fost executate mai multe foraje pentru tot atatea pompe de caldura care lucreaza in cascada. Un caz special il reprezinta o lucrare la care am folosit apa reziduala de la slefuit lentile de ochelari, apa cu un ridicat potential energetic (18˚C) si o calitate impecabila, care folosita la pompa de caldura, asigura incalzirea si apa calda menajera la atelierele de productie si birourile unei firme timisorene care furnizeaza cabinetelor optice lentile pentru ochelari de vedere.

Sistemele monovalente cu pompe de caldura, respectiv cele care folosesc ca sursa de caldura energia geotermica, sunt cele mai fiabile si mai competitive. Am mentionat deja apa freatica. Acolo unde apa freatica era la adancime foarte mare, nu era debit suficient sau calitatea nu corespundea cerintelor, am folosit captatoarele in spirala sau sonde geotermice - circuit inchis prin care se vehiculeaza apa cu antigel – agentul de lucru care “culege” energia din sol. O categorie aparte o constituie pompele de caldura dedicate prepararii apei calde menajere care folosesc ca sursa de caldura aerul viciat extras din incaperi care trebuie aerisite dupa folosirea apei calde, cum ar fi baile, bucatariile, incaperi in care se formeaza aburi, mirosuri neplacute, intr-un cuvant aer viciat care trebuie evacuat. Acest aer care urmeaza a fi eliminat are un potential energetic care s-ar pierde, pompa de caldura il va recupera insa, folosindu-l la prepararea apei calde. Aceste pompe de caldura, tip EUROPA, pe care le oferim ca model compact cu un vas de acumulare inclus de 300 litri dotat cu serpentina si racorduri pentru panouri solare, sau ca model doar cu pompa de caldura aer viciat-apa (EUROPA MINI) care se poate cupla la vase de acumulare de pana la 500 litri sau modelul de putere mai mare (EUROPA 500) care se poate cupla la un vas de acumulare de pana la 1000 litri. Aceste pompe de caldura au gasit o mare rezonanta si in randul celor care au deja montat un sistem de incalzire pe gaz metan sau lemne, dar au dorit realizarea unei economii la prepararea apei calde, bucurandu-se totodata si de functiile suplimentare pe care le ofera pompa de caldura EUROPA, aceea de ventilatie si deumidificare. Acesti clienti au constatat beneficiile prepararii apei calde fara foc pe timp de vara, utilizarea chiar pe post de racire a unui spatiu cu ajutorul acestei pompe de caldura pe timp de vara. O cooperare cu panouri solare face ca acest model de pompe de caldura sa furnizeze apa calda menajera de-a lungul intregului an, indiferent de temperaturile exterioare, de sezon si situatia metereologica, cu un randament incredibil, la o medie de cca. 1 Euro pe luna pentru o familie de patru persoane.

O intrebare care ne este des pusa de cei interesati de pompele de caldura este: Face fata pompa de caldura si la suprafete mari? Raspunsul este: DA! Suntem una dintre putinele firme care ofera pompe de caldura industriale cu o putere de pana la 1000 kW pe unitate, avand posibilitatea cascadarii, ceea ce inseamna ca pompa de caldura poate satisface nu numai necesitatile unei cladiri de dimensiuni mici, unei case familiale, ci, in masura in care avem o sursa de caldura adecvata (apa freatica, ape reziduale, rauri, lacuri, teren pentru captatori) putem asigura energia termica chiar si pentru o intreaga localitate.

O alta intrebare care este des pusa, se refera la faptul daca pompa de caldura poate lucra si cu radiatoare sau doar cu incalzire in pardoseala. Raspunsul la aceasta intrebare este: DA, pompa de caldura poate incalzi agentul termic pana la 65˚C, temperatura care este suficienta pentru a incalzi cu radiatoare dimensionate pentru aceasta temperatura de tur. Mai mult, cladirile vechi carora li se reface anvelopa termica, izolandu-se termic corespunzator normelor actuale si care au montate radiatoare, vor putea de asemenea beneficia de o pompa de caldura chiar daca temperatura de tur pentru care au fost dimensionate a fost mai mare decat 65˚C, diferenta de temperatura fiind compesata de izolatia termica noua, mai performanta.

Cele mai multe lucrari au fost realizate nu numai pentru incalzirea ci si pentru racirea spatiilor. In cazul in care sursa de caldura a fost apa freatica am avut posibilitatea sa realizam racire “pasiva”, ceea ce inseamna ca agentul de racire (prin intermediul unui schimbator de caldura extern) este apa freatica cu o temperatura de cca. 10˚C - 12˚C. Racirea pasiva realizeaza in cladire un climat asemanator cu cel dintr-o casa la tara sau o pivnita, racoroase pe timp de vara. Racirea pasiva se poate realiza atat cu ventiloconvectoare cat si prin pardoseala, in acest caz cu controlul punctului de roua, lucru care se intampla prin intermediul automatizarii cu ajutorul senzorilor pozati pe tevile tur-retur.

Ne bucuram de aprecierea clientilor nu numai pentru ca oferim produse si servicii de cea mai inalta tehnologie si calitate, ci si pentru promtitudinea si seriozitatea cu care tratam intretinerea si servisarea echipamentelor in timpul garantiei si post-garantie.

Activitatea noastra in Romania cat si deschiderea, interesul pentru tot ceea ce este nou in domeniu a gasit apreciere si la producatorii echipamentelor pe care le comercializam, montam si intretinem cu echipa proprie de tehnicieni.